keskiviikko 8. helmikuuta 2012

"Have fun. The game is a lot more enjoyable when you’re trying to do more than just make money"

"Have fun". Niinkö yksinkertaista se on? Pidät vaan hauskaa, niin kaikki sujuu hienosti ja teet loistavaa tulosta? Haluaisin uskoa ja allekirjoittaa kaiken, mitä Seth Godin on koonnut "What matters now" -teokseensa, mutta pieni pessimisti minussa nostaa päätään.

Esitys alkaa lupaavasti: "Big thoughts and small actions make a difference". Juuri näin, juuri näitä pelkistetyn yksinkertaisia ajatuksia luen mielelläni ja koen olevan suurikin ajattelija. "If you make a difference, people will gravitate to you. They want to engage, to interact and to get you more involved". Kun oikein miettii, niin ajatus tässäkin on takana, ja kommentti on hyvä huomioida markkinoinnissa.

Miksi, oi Ilkka miksi?

Selaan teosta eteenpäin ja huomaan miettiväni yhä useammin miksi ihmeessä Ilkka laittoi meidän lukemaan tämän. Odotan koko ajan sitä pihviä, sitä suurta ajatusta, joka minun pitäisi ymmärtää, jotta tulisin paremmaksi sähköisen liiketoiminnan osaajaksi. Mutta ehkä tässä ei olekaan kyse matkailun sähköisestä liiketoiminnasta, ehkä Ilkka haluaa kertoa meille jotakin muuta?

Jään pohtimaan keskiviikon kahvipöytäkeskustelua, jonka viesti oli selvä: "vaikka miten haluaisit, et pysty tekemään itse kaikkea minkä haluaisit." Tai ehkä niin, että pitäisi ymmärtää, mikä on oikeasti tärkeää ja keskittyä siihen, ennemmin kuin yrittää tehdä kaikkea mahdollista. Ja tokihan minä olen tämän jo ymmärtänyt, jostain syystä käytännön toteutus vaan tuntuu vaikealta. Ehkä Godinin ajatukset auttavat minua käytännössä? Ei kai auta kuin jatkaa lukemista.


Kokonaisuus sisältää paljon hyviä ja hyödyllisiä ajatuksia, mutta tuntuu kuitenkin valitettavasti melko naivilta. Ideaalimaailmassa me voimme tehdä vain niitä asioita, jotka ovat hauskoja, voimme pitää puheita, joilla muutamme maailmaa ja olemme täydellisen hyviä ihmisiä lähimmäisillemme. Me emme kuitenkaan elä ideaalimaailmassa, sekin on hyvä muistaa.

Yksi kommentti nousi kuitenkin yli muiden: "Stop waiting around for bosses and companies to get better and complaining about how are you treated. Build the skills—and use them—that will permit you to create the environment in which you want to live". Vaikka elämä ei käytännössä voikaan olla pelkkää ruusuilla tanssimista, niin paljon voimme siihen joka tapauksessa itse vaikuttaa. Tärkeintä on lopettaa narina ja ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Onko pihviä vai ei?

Niin ja se pihvi. Olisiko siinä, että ollaksesi hyvä liiketoiminnan osaaja, on ensiarvoisen tärkeätä tuntea ihmisten käyttäytymistä, sitä mistä ihminen on tehty ja mikä saa hänet toimimaan. Ollaksesi hyvä ihminen, sinun pitää tuntea itsesi ja toiveesi. Ja mitä paremmin kohtelet itseäsi, sitä paremmin kohtelet lähelläsi olevia ihmisiä. Siitä kai tässä oli kyse?

"Of course, dumb can be just dumb. You just have to be smart to tell the difference."

1 kommentti: